Εκτύπωση

Κέντρο φροντίδας περιθαλπόντων

Τα 2 κέντρα ημέρας, πέρα από την άμεση επαφή με τον ασθενή, παρέχουν στήριξη σε όλη την οικογένεια καθώς και μεμονωμένες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στους περιθάλποντες. Όσοι έχετε κάποιες απορίες ή αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα σχετικά με την κατάσταση του ασθενή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να σας προσφέρουν τη βοήθεια τους. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ομάδες στήριξης μέσω διαδικτύου (online)

Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στις ομάδες αυτές για τους περιθάλποντες που ζουν εκτός Θεσσαλονίκης, αλλά και για εκείνους που η απομάκρυνση τους από το χώρο τους είναι δύσκολη, λόγω της συνεχόμενης παροχής φροντίδας στους ασθενείς.

Στόχος αυτών των διαδικτυακών συναντήσεων είναι:

  • η παροχή πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών προκειμένου η φροντίδα να είναι αποτελεσματικότερη και
  • η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης στους περιθάλποντες ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη, η απώλεια και η μοναξιά.

Οικογενειακή Θεραπεία

Στην περίπτωση που εμφανίζονται προβλήματα μνήμης ή/και άνοια σε ένα μέλος της οικογένειας, η οικογένεια αναστατώνεται από τις αλλαγές που προκύπτουν στη συμπεριφορά και στις δραστηριότητες του δικού της ανθρώπου, αιφνιδιάζεται με τα νέα δεδομένα, προβληματίζεται  αλλά, αναπόφευκτα, καλείται να ανταποκριθεί στις αλλαγές αυτές.

Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται κυρίως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, όταν η πυρηνική οικογένεια έχει διευρυνθεί, τα παιδιά του ασθενή έχουν συχνά δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια και βρίσκονται αντιμέτωποι με μια καθημερινότητα πολύπλοκη και απαιτητική. Άλλοτε πάλι, τα παιδιά των ασθενών δεν έχουν ακόμη δική τους οικογένεια αλλά ζουν μακριά από το πατρικό σπίτι με ανάλογες ευθύνες και υποχρεώσεις. Η ‘ανακοίνωση’ της άνοιας ή συναφών διαταραχών δεν θορυβεί λοιπόν μόνο τη ‘στενή’ οικογένεια αλλά και τις οικογένειες  των υπόλοιπων μελών.
Οι συναντήσεις αυτές, μέσα από το διάλογο με το θεραπευτή,

  • δίνουν τη δυνατότητα στην οικογένεια να αυτο-οργανωθεί και να βρεί τρόπους να ανταπεξέλθει στην κρίση που προκάλεσε η ασθένεια λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός
  • επιτρέπουν στα μέλη της οικογένειας να βρουν νέους τρόπους να ζουν και να επικοινωνούν

Έτσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο παραμέλησης των αναγκών του ασθενή, ιδιαίτερα σε προχωρημένο στάδιο όπου η εξάρτηση του ασθενή από τους οικείους του είναι σημαντική και ταυτόχρονα ευνοείται η προσωπική εξέλιξη των μελών της οικογένειας που έχουν επιφορτιστεί με την κύρια φροντίδα του ασθενή. Ακόμη κι αν ο δρόμος που χρειάζεται να διανυθεί είναι μακρύς και επίπονος, μια νέα ισορροπία επανέρχεται και η οικογένεια μπορεί να προχωρήσει με νέους βηματισμούς.

Περιθάλποντες

Το να φροντίζεις κάποιον με άνοια μπορεί να φτάσει στα όρια των συναισθηματικών πηγών κάποιου ατόμου. Αυτό είναι από τη μια μεριά εξαιτίας των αναπόφευκτων αλλαγών στη σχέση του φροντιστή με το άτομο με άνοια αλλά επίσης και λόγω των προοδευτικών αλλαγών στη συμπεριφορά και στη διάθεση του ασθενή. Η φροντίδα κάποιου ατόμου με άνοια φαίνεται να είναι αρκετά πιο στρεσογόνα από ότι να φροντίζεις κάποιο άτομο με κάποια άλλη κατάσταση ή ασθένεια. Άτομα που βρίσκονται ήδη, ή που έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση συχνά μπορούν να δώσουν πολύτιμη υποστήριξη  στους άλλους περιθάλποντες.

α) Ομάδες στήριξης

Οι ομάδες στήριξης βοηθούν τους περιθάλποντες να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να παρέχουν υψηλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς και στους εαυτούς τους. Στόχος τους είναι να αντλήσει ο περιθάλποντας συναισθηματική υποστήριξη ώστε να αντιμετωπίσει συναισθήματα απώλειας, μοναξιάς και αβοηθησίας, να παρέχει στήριξη και συμβουλευτική στα μέλη της καθώς και να τους βοηθήσει να επιτύχουν γνωστική αναδόμηση των στάσεων και των πεποιθήσεων τους σχετικά με την ασθένεια. Η ομάδα προσφέρει ένα προστατευτικό περιβάλλον, όπου τα μέλη βρίσκουν αποδοχή και υποστήριξη από άλλους οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες έννοιες, τα ίδια προβλήματα. Προάγεται συναισθηματική ανακούφιση από τη διαπίστωση ότι και άλλοι συμμετέχοντες υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα και βάρη στο ρόλο τους ως φροντιστές. Μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον και βρίσκουν υποστήριξη στο να λύνουν προβλήματα. Μέσα από τη διαδικασία της ομάδας δίνεται η ευκαιρία σε κάθε περιθάλποντα να μιλήσει και να μοιραστεί τις ανησυχίες και τις σκέψεις του με τα υπόλοιπα μέλη. Στα πλαίσια της ομάδας χρησιμοποιούνται τεχνικές από τις γνωστικό-συμπεριφορικές θεραπείες με στόχο να βοηθήσουν τα άτομα να αναπτύξουν νέους τρόπους ερμηνείας για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και τον εαυτό τους που να ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικούς ρόλους, να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της ψυχολογικής πίεσης και διαχείρισης του άγχους τους, να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν πηγές υποστήριξης από το περιβάλλον τους, το οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον και να νιώθουν λιγότερο απομονωμένοι.

β) Πρόγραμμα διαχείρισης άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης

Ο στόχος του προγράμματος είναι η μείωση άγχους και διαχείριση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που αυτό προκαλεί. Χρησιμοποιούνται θεραπευτικές τεχνικές όπως η προοδευτική νευρομυική χαλάρωση και η αυτογενής χαλάρωση που στοχεύουν στη βαθιά χαλάρωση του σώματος αλλά και του νου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος χρησιμοποιείται διαφραγματική αναπνοή. Στόχος της είναι να αναπτυχθεί ευεξία και να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους. Η τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής είναι πολύ χρήσιμη στους περιθάλποντες καθώς μαθαίνουν να ασκούν έλεγχο στην αναπνοή τους και να χρησιμοποιούν αυτού του είδους την αναπνοή όταν αντιλαμβάνονται πως καταλαμβάνουν από άγχος. Ένας γενικός τρόπος για να φροντίζει κάποιος τον εαυτό του είναι το να ανακαλύπτει κάποιο χρόνο μέσα στη μέρα για να χαλαρώνει. Οι τεχνικές χαλάρωσης που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα είναι εύκολο να διδαχτούν και να μαθευτούν και μπορούν με ευκολία να γίνουν από τον καθένα και στο σπίτι.